meer info illustratie
Verken de site aan de hand van een patiëntenprofiel
Profiel 1 Profiel 2 Profiel 3 Profiel 4

Rookstopaanbod

Individuele begeleiding

De tabakoloog of rookstopconsulent
Tabakologen zijn gezondheidswerkers die een opleiding gevolgd hebben om rokers te begeleiden bij het stoppen met roken. In België zijn een aantal gezondheidswerkers hier specifiek voor opgeleid. Ze kunnen na deze opleiding een erkenning tot tabakoloog bij het RIZIV aanvragen. Een overzicht van de erkende tabakogen vind je op www.rookstopaanbod.be of op de website www.erkendetabakologen.be

De huisarts of specialist
De huisarts of een andere arts/specialist kan uitleg geven over stoppen met roken en indien nodig medicatie voorschrijven. De arts kan je zelf begeleiden met stoppen met roken of doorverwijzen.

Terugbetaling?
Enkel bij de tabakologen met een RIZIV-erkenning en bij artsen is een gedeeltelijke terugbetaling voorzien bij rookstopbegeleiding.
Deze tegemoetkoming krijg je via je ziekenfonds na iedere individuele rookstopsessie of groepssessie.

In 2010 bedraagt de tegemoetkoming:
- € 30 voor de eerste consultatie van minimum 45 minuten
- € 20 voor de tweede tot achtste consultatie, minimum 30 minuten
- € 30 per consultatie voor zwangere vrouwen, maximaal 8 consultaties per zwangerschap

De iCoach - via internet en email

De rookstopcoach biedt gratis hulp via internet en e-mail bij stoppen met roken. Je krijgt via de website advies op maat. Bij het eerste bezoek aan de website word je aan de hand van een korte vragenlijst geplaatst in een fase van rookstop die bij jou past. Daarna word je stapsgewijs begeleid naar een volgende fase tot de ultieme rookstop. Wekelijks kan je ook via e-mail tips krijgen.
Surf naar: www.tabakstop.be

Tabakstop - telefonische hulpverlening

Tabakstop is een gratis telefoonlijn (0800/111 00) waar tabakologen een antwoord geven op al je vragen over roken, gewenning en hulp bij het stoppen. Je kan ook inschrijven voor een individuele telefonische begeleiding.
De lijn is open van maandag tot vrijdag, tussen 15u en 19u. Buiten de openingsuren of bij bezettoon kan een telefoonnummer achter gelaten worden. Binnen de drie werkdagen wordt u teruggebeld.
Meer info: www.tabakstop.be  of advies@tabakstop.be

Nicotinevervangers en medicatie

Nicotinevervangers zijn speciale middelen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ze verminderen ook de drang om te roken.

Nicotinevervangers
Nicotinevervangers zijn speciale middelen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Er bestaan kauwgums, zuigtabletjes, pleisters en inhalatoren. Daarmee heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Ze verminderen ook de drang om te roken. Je gebruikt deze middelen 12 weken lang elke dag. Daarna moet je ze langzaam afbouwen. Je kunt ze zonder voorschrift bij de apotheek verkrijgen. Lees voor gebruik goed de bijsluiter. Vraag raad aan je apotheker.

Medicatie
Er zijn momenteel twee medicijnen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken: Zyban ® (bupropion) en Champix ®(varenicline). Deze medicijnen zijn enkel te verkrijgen op voorschrift van uw huisarts.

Zyban® (bupropion)
Is een geneesmiddel dat helpt om minder last te hebben van ontwenningsverschijnselen. Het zorgt er voor dat je minder zin hebt in roken. Je gebruikt dit middel 9 weken lang elke dag. Begin 1 week voordat je stopt met roken. Gebruik dit medicijn alleen als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt en al vaker geprobeerd hebt om te stoppen. Dit geneesmiddel kan je alleen verkrijgen op voorschrift van de arts. Het is niet voor iedereen geschikt. Lees goed de bijsluiter.

Champix ® (Varenicline):
Is een medicijn speciaal ontwikkeld om mensen te helpen stoppen met roken. Het kan je helpen minder last te hebben van ontwenningsverschijnselen. Het zorgt ook dat je minder zin in roken hebt. Begin 1 à 2 weken voordat je stopt met roken. Samen met het medicijn kan je het Life Rewards Programma volgen. Dit is een gepersonaliseerd programma om rokers te steunen en aan te moedigen om te stoppen. Het medicijn kan je verkrijgen op voorschrift van de arts. Lees goed de bijsluiter.

Bron: Stichting tegen kanker, Stoppen met roken het kan!
Bron: www.vigez.be/rookstopaanbod